dimarts, 12 de febrer del 2019


LES NITS BLANQUES
Autor: Fiódor Dostoievski.
Traductor: Miquel Cabal Guarro.

Editorial: Angle Editorial.
Col·lecció: El Far.
Lloc i any d'edició: Barcelona, 2018.
Número de pàgines: 126.

Estil i vocabulari: estil senzill comparat amb altres obres de Dostoievski, vocabulari estàndard.

Argument

El nostre protagonista és un anònim que fa una passejada nocturna durant una d'aquestes nits on no s'acaba de pondre el sol. Es troba a una dona jove, la Nàstenka, parla amb ella i queden al mateix lloc l'endemà.
A la segona nit, el protagonista fa un discurs sobre la seva personalitat somiadora i la Nàstenka li explica que viu amb la seva àvia cega i que espera una carta del seu estimat, que ha tornat a la ciutat recentment.
Durant la tercera nit el narrador, que també és el protagonista, veu que està enamorat de la Nàstenka, però es desespera quan ella li diu que està molt agraïda perquè creu que no s'ha enamorat d'ella.
A l'última trobada nocturna el protagonista i la Nàstenka descobreixen el seu amor mutu i preparen el seu futur junts, però arriba l'estimat d'ella i marxen, de manera que deixen sol el protagonista.
L'endemà al matí ell rep una carta de la Nàstenka convidant-lo a venir amb ella i el promès, però el protagonista no vol acceptar que no podrà casar-se amb la Nàstenka i no va a veure-la.

Tema i tipologia: narrativa. El tema principal són les passions de dos joves somiadors de Sant Petersburg a la dècada del 1840.

Personatges principals:

Narrador: protagonista pobre, jove, somiador. Parla d'una manera molt literària i es sent sol.
Nàstenka: jove que viu amb la seva àvia cega i espera el seu promès desesperadament.
Promès de la Nàstenka: jove, pobre, amant de la lectura i la música, enamorat de la Nàstenka.

Opinió:

Podria dir que aquesta novel·la és una petita joia. Tot i que és molt curta, Dostoievski ha aconseguit transportar-me a la ment del protagonista. La recomano als qui vulguin iniciar-se a la literatura realista russa o simplement vulguin descobrir Dostoievski, un dels millors escriptors de la literatura realista europea i universal.

Valoració d'1 a 10: 9,5


Marina Fernàndez i Vilaseca
4rt ESO B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada