divendres, 1 de desembre del 2017

ALOMA

Autor:  Mercè Rodoreda
Editorial: Educaula 62
Col·lecció: Educació 62
Lloc i any d'edició: Barcelona, 2006
Número de pàgines: 240
Estil i vocabulariMitjanament difícil 

Argument:
Aloma es una noia òrfena que viu amb el seu germà Joan, la seva cunyada Anna i el seu nebot en Dani. No tenien gaires diners, i els pocs que tenien se'ls varen gastar amb la seva ultima esperança que era l'arribada del germà de l'Anna, en Robert, qui ve d'Amèrica, on en Joan el volia emparellar amb Aloma. La primera impressió que té del Robert és d'algú desagradable, i que no li agrada gens (aspecte), però a mesura que passen els dies es posa gelosa que surt a parlar amb noies o les mira. Tot seguit venen moltes tragèdies ja que el seu germà ( en Daniel qui es el germà gran d'Aloma) es va suïcidar als 18 anys, el nebot de Aloma cau malalt per una malaltia del camp i també mor. Al llarg de l'historia Aloma es queda embarassada d'en Robert on al cap d'un temps, en Robert, rep un telegrama d'una dona dient que torni a Amèrica per estar al seu costat, on ell va acceptar. 
Robert es va marxar sense saber que Aloma tindria un fill.

Personatges:
Aloma: “es deia així perquè un oncle de la seva mare ho havia volgut. Llegia un llibre de Ramon Llull que deia: Les condicions totes que Evast desitjava en sa muller, eren en Aloma, i aquells qui cercaven muller a Evast segons sa voluntat, foren certificats de les costumes de Aloma ”
És una noia possessiva i gelosa i molt sensible, ha viscut moments molt tristos al llarg de la seva vida: la mort del seu germà Daniel, dels seus pares i més tard la del seu germà, i amb les conseqüències que tot això pot crear (pobresa, depressions,...).
Té cabell llarg i negre, és d'estatura normal, però tirant a baixeta i no és ni grassa ni prima.
Li agrada molt llegir novel·les romàntiques, i li cau bé molt poca gent.
Joan : és el germà, el marit d'Anna, el pare de Daniel i l'amant de la Coral.
Es va fer càrrec d'Aloma i Daniel (germà que va morir) quan van morir els seus pares. Segons Aloma el seu germà mai va estimar el seu fill Daniel, vivia al marge i no s'adonava mai de res.
En un temps va estar enamorat d'Anna, però ara pensa que Anna serveix únicament per para-li el plat a taula a les hores de menjar. I prefereix a Coral, perquè és més jove i més graciosa.
Anna : és la dona del Joan i la mare de Daniel. Es sent com una esclava del seu marit, i sent utilitzada, també creu que sembla més vella del que és, al final del llibre ens diu que a l'Anna, ja li han sortit les seves primeres canes.
Robert : és el germà gran de l'Anna. Viu a Amèrica i alla té una dona . Aloma no ho sap i al final acaba quedant-se embarassada d'ell.
Aloma al principi pensava que ell era massa pàl·lid, que tenia la mirada febrosa i que no era molt més alt que ella, però després a mesura que passava el temps l'estimava més. És molt reservat, i no explica res d'Amèrica.
Coral : és una amiga de la família i l'amant d'en Joan. Segons Aloma aconsegueix a tot els homes que vulgui només en obrir i tancar els ulls.
Daniel: fill de l'Anna i el Joan, i el nebot de l'Aloma i del Robert.
És un nen petit i molt més bufó, molt graciós, i abans de la seva mort està molt prim, mor d'una malaltia que va agafar a la masia d'uns amics de la família.
Daniel: germà de l'Aloma i del Joan, que es suïcida als 18 anys.
El vell Cabanes : és un home un tant estrany, treballa donant menjar a les gallines. Va marxar a Amèrica i va deixar a Barcelona la seva dona i els seus fills.
Opinió:
Aquest llibre m'ha resultat mitjanament difícil de llegir, pensava que aquest llibre seria diferent per el títol, però encara menys m’esperava que fos un llibre tan tràgic per les morts i m'ha sorprès de que en Robert tingues una dona a Amèrica.
Martí Blaya Pons
4t ESO B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada