dilluns, 13 de gener del 2014

"EL NOI DEL PIJAMA DE RATLLES" (Ignasi Roqué 4tC)


Autor: John Boyne. Títol original: The Boy in the Striped Pyjamas”. Editorial: Salamandra. Any: 2006. País: Irlanda. Idioma: anglès. Aquest llibre és de gènere dramàtic i es basa en la vida durant la segona guerra mundial. El següent resum és extret de quellegeixes.cat:

“Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l'elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una àrea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s'avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s'alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l'altra banda del filferro espinós, Bruno ni tant sols no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l'altre costat de la tanca. L'honestedat narrativa, la congruència dels personatges i la progressió magistral de la trama, doten aquesta novel·la d'una qualitat literària molt humana i d'una força narrativa captivadora.”

Vaig escollir aquest llibre perquè ja l’havia llegit en anglès i volia tornar-lo a llegir. És un llibre que m’agrada molt per ser d’aparència simple però amb un rerefons terrible. La història reflecteix el contrast entre els diferents bàndols de la segona guerra mundial. Veure-ho tot des dels ulls d’un nen amaga molt de patiment i maldat. Personatges com el d’en Pavel diuen molt de la manera de viure que tenien els jueus sota l’holocaust nazi. El final és devastador i fa reflexionar. El qualifico amb un 8 sobre 10 i el recomano a tothom que vulgui llegir-lo o que estigui interessat en la guerra, el nazisme o la visió infantil de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada